Du skal forfølge din drøm


”De fleste af os har en drøm, som vi gerne vil have opfyldt. Men for at opfylde drømmen er det nødvendigt at gøre en målrettet indsats og dyrke sit potentiale”. Det mener Lars H. Nielsen, der er olympisk bronzevinder og coach for topledere


Af Anne-Mette Barfod, interviewet er tidligere bragt i Berlingske


Lars H. Nielsen er blandt mange danskere kendt som den olympiske bronzevinder i roning fra 1984. Men ud over det er han psykologi- og idrætsuddannet fra Københavns Universitet med speciale i vinderpsykologi, coach fra Middlesex University i London og tillige partner i virksomheden OlymPeak, der coacher ledere i nogle af Danmarks største virksomheder, samt en del af Danmarks bedste idrætsfolk.


”Vi har alle sammen talenter og potentialer uanset faglighed, køn og alder. Men det er ikke os alle sammen, der forstår at udnytte vores potentiale for at skabe de resultater i livet, som vi ønsker os,” fastslår Lars H. Nielsen. Det kræver nemlig, at vi tør lytte til os selv og tage stilling til, hvilket liv vi drømmer om. Først når vi har sporet os ind på det, kan vi fokusere på vores potentiale og udvikle vores talent i den rigtige retning.”


Hvis du vil udnytte dit personlige potentiale og dyrke dit talent, er det ifølge Lars H. Nielsen ikke tilstrækkeligt at være ambitiøs, have høje mål og en stærk faglighed:


”Du skal også være god til at anvende fagligheden i praksis, til at kunne præstere og til at være synlig i de rigtige sammenhænge. Universiteter og højere læreanstalter gør meget ud af fagligheden, men som studerende lærer man ikke nødvendigvis at omsætte fagligheden til resultater og bruge den i praksis. Det lærer man i virkeligheden først, når man kommer ud på jobmarkedet og prøver kræfter med det virkelige liv. Det er her, du skal stå distancen og vise, at du ikke blot har fagligheden, men også potentialet og talentet til at komme ud over rampen.”


If you can dream it - you can do it!
”Når jeg coacher topledere i danske virksomheder, citerer jeg ofte amerikaneren Carl Lewis, der i sin aktive karriere nåede at vinde ni olympiske guldmedaljer samt ti VM-medaljer inden for disciplinerne sprint og længdespring. Carl Lewis sagde på et tidspunkt følgende: If you can dream it, you can do it!" Dette citat er ifølge Lars H. Nielsen et rigtig godt holdepunkt, når vi som individer skal sætte os et mål og udnytte vores potentiale i højeste potens.


”Når vi tør forestille os, at vores drøm bliver til virkelighed, så er det så smart skruet sammen, at vi samtidig har et talent eller et potentiale, der er klar til at springe ud, hvis vi ellers forstår at udnytte det,” vurderer Lars H. Nielsen og tilføjer, at man derfor kan bruge sin drøm til at vurdere sit potentiale ud fra.


”Hvis du i maven kan føle og leve dig ind i, at det er realistisk at realisere din drøm, så har du alle chancer for succes. Det er nemlig utrolig vigtigt, at drømmen og målet er i overensstemmelse med dine personlige kompetencer. Ellers vil du hurtigt løbe panden mod en mur. Præstationspsykologi og lykkepsykologi er identiske på mange områder. Det handler om at skabe harmoni mellem evner og ambitioner, så du glemmer tid og sted, og tør hellige dig din drøm.”


Visionen om fremtiden
”I erhvervslivet kalder vi drømmen en ”vision”: Et billede på, hvordan fremtiden kan komme til at se ud, hvis vi som enkeltpersoner eller teams gør den ekstraordinære indsats. Som enkeltperson er det også vigtigt at have en drøm eller en vision for det, du gerne vil opnå. En klar drøm og en mission skal tænde en gnist i dig, så du ”commit’er” dig.”


I den forbindelse har Lars H. Nielsen et godt råd til de ambitiøse unge, der gerne vil helt til tops i karrieren:


”Når du skaber og bearbejder din egen drøm, skal du ikke fokusere på at vinde over andre eller på at blive den bedste. Det kræver nemlig mere end en stærk indsats. Det kræver også en rigtig god portion held,” poienterer den olympiske bronzevinder og tilføjer, at de dygtigste inden for elitesporten ikke fokuserer på selve det at vinde, men i stedet på at yde en toppræstation.


”Du skal skabe en vision eller et billede af din personlige toppræstation: Hvordan ser det ud, og hvordan føles det, når nu din drøm bliver virkelighed? Hvis du tør tænke den tanke, så kan det også lade sig gøre. Det siger al min erfaring både som roer og som konsulent for store danske virksomheder.”


Lars H. Nielsen husker selv, hvordan hans OL-drømme blev vakt til live. Som syvårig sad han foran tv’et og så indmarchen til OL. Han var meget fascineret af de smukke billeder, sportsfolkene og den storslåede stemning. Og allerede der foran skærmen tændte der sig en lille gnist i ham: En drøm om selv en dag at deltage i indmarchen på det olympiske stadion med flammende fakler og suset fra de mange tilskuere.


”Det var ikke drømmen om at vinde, om at slå de andre og blive nr. 1, der tændte mig. Det var drømmen om at deltage i noget så stort og flot som den olympiske åbningsceremoni. Og da jeg først havde kvalificeret mig til at deltage i OL og siden var så god at vinde bronze, var selve indmarchen en langt større oplevelse og tilfredsstillelse for mig, end det var at vinde medaljen.”


Sæt realistiske mål
At Lars H. Nielsen er en mand, der tør sætte sig store og ambitiøse mål, skal der ikke herske nogen tvivl om. Han har vundet bronze ved OL, men også som partner i virksomheden OlymPeak har han sammen med sine kolleger forstået at sætte sig markante mål:


”Vores første mål var, at vi ville have 70 procent af Danmarks største virksomheder i vores kundeportefølje - og det er rent faktisk lykkedes for os,” fortæller Lars H. Nielsen. Næste ambitiøse mål er, at OlymPeaks koncept skal udbredes til fem kontinenter.


”Det arbejder vi netop meget målrettet med, for efter selv at have brugt værktøjer til at yde en toppræstation er det for mig utroligt inspirerende at coache andre i også at turde drømme, sætte sig mål - og gå efter at realisere dem.”


I samme åndedrag slår Lars H. Nielsen dog fast, at det altid er vigtigt kun at sætte sig mål, som man har det godt med i maven:


”Hvis jeg satte mig som mål, at jeg ville deltage i et nyt OL, ville min mavefornemmelse straks fortælle mig, at nu var jeg urealistisk. Min alder og min form i dag er ikke til olympiske medaljer. Derfor ville jeg sætte mig selv i en tabersituation, hvor jeg ville få søvnløse nætter, mindreværdskomplekser og stress, fordi jeg med min urealistiske drøm havde skudt langt over målet.”


Lars H. Nielsen giver i stedet det råd, at man skal sætte sig mål og drømme, som er realistiske, og som motiverer og inspirerer til, at man som menneske kan yde en personlig toppræstation og nå resultater på det niveau, som man befinder sig på.


”Det er slet ikke sjovt at prøve kræfter med udfordringer, der er alt for store, og være en alt for lille fisk i et alt for stort hav. Så er det, at man kan opleve seriøs præstationsangst. Den opstår, når vi gaber over mere, end vi kan klare - eller ganske enkelt ikke befinder os på det rigtige karrieremæssige spor,” siger Lars H. Nielsen og tilføjer:


”Hvis en karriere ikke føles rigtig i maven, og tanken om den ikke giver dig en glædes- og lykkefølelse, så lad den karriere ligge. Også selv om hele verden mener, at det er oplagt, at du bliver advokat, eliteroer eller operasanger. Når du bruger tid på noget, der ikke føles rigtigt, så misrøgter du dit talent.”


Lær af dine succeser
Når du arbejder med dit talent og ønsker at udnytte dit potentiale, skal du ifølge Lars H. Nielsen sætte fokus på dine succeser:


”I skolen lærer mange børn at fokusere på alt det, der ikke fungerer. En stor del af vores skolesystem har en problemorienteret og naturvidenskabelig tilgang til tingene. Det betyder, at vi som mennesker lærer at stille skarpt på alt det, der ikke duer.”


Lars H. Nielsens råd er, at du for at dyrke dit talent skal gøre det stik modsatte:


”Du skal i større grad fjerne fokus fra problemer og vanskeligheder og i stedet sætte tid af til at tænke over alt det, der virker. Sæt fokus på de evner, du har, og dine personlige succeshistorier, for dem har vi alle sammen. Vi har alle sammen oplevet fornemmelsen af, at det barer kører for os. Du kan skabe din egen drøm ved at stille helt skarpt på succesen.”


Ofte fejrer vi ifølge Lars H. Nielsen vores succeser med jordbærkage og champagne, men det er meget vigtigere at stille skarpt på selve succesen og stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor gik det egentlig så knaldhamrende godt? Hvad var det, der bare virkede? Hvordan gentager jeg succesen, forfiner den og optimerer den, så jeg kan gøre det endnu bedre næste gang?


”Når noget er gået rigtig godt, så har du et godt input til at skabe en ny rytme. Du skal indføre den gode erfaring i dit liv. Måske har du haft succes som taler, som idémager, som den, der skaber overblik. Uanset hvor din succes ligger, så skal du fokusere på at indføre den gode erfaring som en fast ingrediens i dit liv.”


Bedstemor kan godt være din coach
"Heldigvis er janteloven på retur, og det er en glædelig ting, for janteloven undertrykker talentet og fastholder os i begrænsninger. Når du arbejder med dit talent og dit potentiale, er det vigtigt, at du omgås mennesker, der vil dig det bedste. Ros og oprigtig interesse skaber en god følelse i os - også hvis rosen kommer fra en gammel bedstemor, der nysgerrigt spørger ind til dit liv. Den bedste coach og træner er ifølge Lars H. Nielsen altid det menneske, som udviser en oprigtig og positiv interesse for dig og det, der betyder noget for dig. Det er det menneske, som spørger interesseret til dit liv og dine tanker uden at ville lave dig om. Som eksempel nævner Lars H. Nielsen, at hans coach til OL i roning var en el-installatør, som ikke havde nogen uddannelse i coaching, men som var engageret og interesseret i at bakke op omkring OL-præstationen.


”Jeg har en søn, der spiller fantastisk på saxofon, og ved, at ros og positiv interesse kan gøre en stor forskel. En dag, hvor han stod og øvede sig, gik jeg ind på hans værelse og bad ham om at åbne vinduet, fordi det bare lød så godt, at hele verden fortjente at lytte til tonerne. Sådan en ros og oprigtig interesse kan skabe små mirakler. Han får lyst til at gøre sig mere umage og til at indtage verden. At naboen så et par dage efter mødte ham på gaden og roste hans spil, gjorde jo ikke hans lyst til at spille mindre.”


Du skal omgås de rigtige mennesker
Når du vil dyrke dit talent og udnytte dit potentiale, er det ifølge Lars H. Nielsen vigtigt, at du sørger for at befinde dig sammen med de rigtige mennesker: De mennesker, der forstår og bakker op omkring dit talent.


”Nogle idrætsklubber gør noget ud af den brede idræt. Alle skal kunne være med, og det handler mere om god motion og fællesskab end om konkurrence- og elitementalitet. Hvis du vil til OL, skal du naturligvis stræbe efter at komme ind i en af de klubber, hvor elitementaliteten hersker. Det er i de klubber, du vil få den nødvendige feedback, opbakning og sparring. I sporten er disse forhold meget systematiserede. Er du roer, og har du ambitioner om OL, skal du f.eks. til Bagsværd Sø, hvor du kan møde mennesker med samme type drøm som den, du selv har,” fastslår Lars H. Nielsen.


Jeg mødte olympisk bronzevinder og erhvervscoach Lars H. Nielsen fra Olympeak, da jeg for en del år siden, interviewede ham til et karrieretillæg i Berlingske. Siden har jeg haft fornøjelsen af at være sparringspartner på hans bog 'Winning through Alignment in Leadership'. Bogen er udkommet både på dansk og engelsk, og i den kan du læse, hvordan topledere har nået deres vildeste mål og største drømme.


Tre trin til at skabe din personlige drøm: 


  1. Kig på dine succeser: Find 20 begivenheder i dit liv, hvor det er gået dig rigtig godt. Ved hvert punkt skal du skrive 7-8 gode grunde til, at det gik så godt. Når du gør det, viser der sig et mønster.

  2. Hvilke mennesker skal om 5-10 år stå og sige til lykke med din succes? Hvad skal dine børn, din ægtefælle, dine kolleger, din chef, dine venner sige om dig? Giv dem to sætninger hver, og du vil have tunet ind på, hvilke værdier, der er vigtige for dig – og hvilke leveregler, du skal følge.

  3. Hold fokus på alle interessenterne for at opnå gode resultater. Det er ikke nok kun at sætte kunden, patienten m.v. i fokus. Det skal du hele vejen rundt.


Lars H. Nielsen

OLYMPEAK