METTE MURER: JEG ER JO BARE MIG

Kapitel 9

Gør det, du er bedst til


Folkeskolens fokus på boglige fag har reelt den konsekvens, at vi overser mange børns naturlige talenter. Lars H. Nielsen vandt bronze i roning ved OL i 1984 og har i over 30 år været coach for topledere i dansk og internationalt erhvervsliv. I et interview i Berlingske – som vi her har opdateret med input fra Lars H. Nielsen - fortæller den erfarne erhvervscoach, at vi skal fokusere på det, vi er bedst til:


”Når jeg coacher topledere i danske virksomheder, citerer jeg ofte amerikaneren Carl Lewis, der i sin aktive karriere nåede at vinde ni olympiske guldmedaljer samt 10 VM-medaljer inden for disciplinerne sprint og længdespring. Carl Lewis sagde på et tidspunkt: ’If you can dream it, you can do it!’” Det citat er ifølge Lars H. Nielsen et rigtig godt holdepunkt, når vi som individer skal sætte os et mål og udnytte vores potentiale i højeste potens.


”Når vi tør forestille os, at vores drøm bliver til virkelighed, og vi samtidig har et talent og et potentiale, der er klar til at springe ud, kan vi nå langt,” vurderer Lars H. Nielsen og tilføjer, at man kan bruge sin drøm til at vurdere sit potentiale ud fra.


”Hvis du i maven kan føle og leve dig ind i, at det er muligt at gøre din drøm til virkelighed, så har du alle chancer for succes. Det er nemlig utrolig vigtigt, at drømmen og målet er i overensstemmelse med dine personlige kompetencer – såvel adfærdsmæssigt som fagligt. Ellers vil du hurtigt løbe panden mod en mur.


Præstationspsykologi og lykkepsykologi er identiske på mange områder. Det handler om at skabe harmoni mellem evner, udfordringer og ambitioner, så du glemmer tid og sted, og tør hellige dig din drøm.”


Når vi hver især arbejder med vores talenter og ønsker at udnytte vores potentiale, skal vi ifølge Lars H. Nielsen sætte fokus på vores individuelle succeser:


”I skolen lærer mange børn at fokusere på alt det, der ikke fungerer. En stor del af vores skolesystem har en problemorienteret og naturvidenskabelig tilgang til tingene. Det betyder, at vi som mennesker lærer at stille skarpt på alt det, der ikke dur.”


Lars H. Nielsens råd er, at vi for at dyrke vores individuelle talenter skal gøre det stik modsatte:


”Du skal i større grad fjerne fokus fra problemer og vanskeligheder og i stedet sætte tid af til at tænke over alt det, der virker. Sæt fokus på de evner, du har, og dine personlige succeshistorier, for dem har vi alle sammen. Vi har alle sammen oplevet fornemmelsen af, at det bare kører for os, og de erfaringer og indsigter kan du bruge til at håndtere det, der ikke virker. Du kan skabe din egen drøm ved at stille helt skarpt på succesen.”


Ofte fejrer vi ifølge Lars H. Nielsen vores succeser med jordbærkage og champagne, men det er meget vigtigere at stille skarpt på selve succesen og stille sig selv spørgsmålet: Hvorfor gik det egentlig så knaldhamrende godt? Hvad var det, der bare virkede? Hvordan gentager jeg succesen, forfiner den og optimerer den, så jeg kan gøre det endnu bedre næste gang? Spørger ’hvorfor’ og ’hvad’ 5-10 gange, så du kommer helt ind til kernen.

”Når noget er gået rigtig godt, så har du et godt input til at skabe en ny rytme. Du skal indføre den gode erfaring i dit liv. Måske har du haft succes som taler, som idémager, som den, der skaber overblik. Uanset hvor din succes ligger, skal du fokusere på at indføre den gode erfaring som en fast ingrediens i dit liv.”


Når vi arbejder med vores talent og potentiale, er det ifølge Nielsen vigtigt at omgås mennesker, der vil os det bedste. Ros og oprigtig interesse skaber en god følelse i os – også hvis rosen kommer fra en gammel bedstemor, der nysgerrigt spørger ind til dit liv. Den bedste coach og træner er ifølge Lars H. Nielsen altid det menneske, som udviser en oprigtig og positiv interesse for dig og det, der betyder noget for dig. Det er det menneske, som spørger interesseret til dit liv og dine tanker uden at ville lave dig om. Som eksempel nævner Lars H. Nielsen, at hans coach til OL i roning var en el-installatør, som ikke havde nogen uddannelse i coaching, men som var engageret og interesseret i at bakke op omkring OL-præstationen.


Mette Schak Dahlmann har ikke selv haft nogen rollemodeller i murerfaget, men hun har været omgivet af en familie, der ville hende det allerbedste, og hun har haft en rollemodel i kraft af håndboldspilleren Anja Andersen, der som Mette selv tør kæmpe sine kampe og udstille sine sårbarheder. Også senere i livet har Mette mødt opbakning og mennesker, der har fået øje på hendes talent.